De mooiste cadeaus voor Kerstmis

De gezelligste tijd van het jaar, daar horen cadeautjes bij! Wij hebben de mooiste cadeaus voor onder de kerstboom.

1 - 30 van 325

|

per pagina

Kerstcadeau

Kerstmis is voor veel mensen de mooiste tijd van het jaar. Buiten sprankelt de kerstverlichting, binnen is het lekker warm, en overal is de kerstboom mooi versierd. Kerst is ook vaak de gezelligste tijd van het jaar. Kinderen hebben kerstvakantie en ook volwassenen hebben een paar dagen vrij. De hele familie bij elkaar, lekker eten op tafel, kerstversiering en cadeaus – de donkere dagen zijn elk jaar weer een prachtig feest.

Kerstmis is van oorsprong een religieus feest. De geboorte van het kindeke Jezus, dat ter wereld kwam in een stal in Bethlehem, staat hierbij centraal. Het geboortetafereel wordt gedurende de kerstdagen vaak afgebeeld in een mooie kerststal. Naast het kindje Jezus zelf zijn ook steevast de andere hoofdrolspelers uit het kerstverhaal vertegenwoordigd: de Maagd Maria, Jozef, de herders, en de dieren in de stal. Voor veel christenen begint het kerstfeest met het bijwonen van een speciale kerkdienst op kerstavond of kerstochtend. Er worden vaak traditionele kerstliederen gezongen als “Stille nacht” en “Komt allen tezamen”, die een boodschap van vrede uitdragen.

Tegenwoordig is Kerstmis eigenlijk een feest voor iedereen, en wordt het ook op tal van niet-religieuze manieren gevierd. Zo kunnen buren, familie en vrienden altijd wel een leuke kerstkaart verwachten, en wensen veel collega’s elkaar fijne feestdagen tijdens de kerstborrel. Alsof ze hebben geleerd van het beroemde kerstverhaal van Charles Dickens, delen werkgevers kerstpaketten uit aan werknemers, met lekkere hapjes en cadeaus om deze dure dagen mee door te komen. Voor het bezoeken van familie en vrienden wordt weken van tevoren glanzende feestkleding aangeschaft. En op eerste of tweede kerstdag, terwijl alles buiten (hopelijk) onder een dikke laag sneeuw ligt, geniet binnen iedereen van een uitgebreid kerstdiner. Vaak wordt alles uit de kast getrokken om dit feestmaal extra speciaal te maken, met complexe gerechten van kalkoen, fazant of konijn. Maar hoe extravagant het kerstmaal ook wordt, uiteindelijk gaat het natuurlijk om de kerstgedachte, die, als we mogen afgaan op de moderne kerstsliedjes, bestaat uit: liefde en sneeuw!

Of je kerst nou op een traditionele of moderne manier viert, de kerstboom vormt altijd een essentieel onderdeel van het feest. Zelfs gezinnen uit culturen met hele andere feestdagen hebben vaak wel een kerstboom in de huiskamer staan. Het versieren van deze naaldboom is een van de leukste rituelen van Kerstmis. Wat versiering betreft heb je het elk jaar weer voor het uitkiezen: glinsterende slingers, kerstballen in alle kleuren en vormen, en vergeet vooral de piek niet. Dan zijn er natuurlijk de kerstlichtjes: lange slierten met gekleurde lampjes hebben de plaats ingenomen van de traditionele (en nogal riskante) kaarsen in de boom. Maar in deze donkere dagen is er plaats genoeg voor kaarsen, in een mooie kandelaar of in het midden van een zelfgemaakt kerststuk. Welk soort versiering je ook besluit in de kerstboom te hangen, het resultaat is altijd even magisch, en de ode “Oh Denneboom” altijd even toepasselijk.

Kerstmis is in de laatste eeuw uitgegroeid tot een groot cadeaufeest. De mooi ingepakte pakketten onder de kerstboom zijn een extra reden geworden om uit te kijken naar 25 December, wanneer ze eindelijk kunnen worden uitgepakt. In Nederland is de traditie van cadeaus uitwisselen met Kerstmis een vrij recente, en overgewaaid uit Amerika. Op kerstavond, zo gaat het het verhaal, kruipt de Kerstman door de schoorsteen terwijl iedereen slaapt, en legt stilletjes de kerstcadeautjes onder de kerstboom die ieders hartje begeert. Hij vliegt van dak tot dak met behulp van zijn arreslee, die getrokken wordt door negen vliegende rendieren. Het meest beroemde rendier is Rudolph “the Red-Nosed Reindeer”, die speciaal door de kerstman is aangesteld om met zijn rode neus de weg te wijzen in mistige kerstnachten. Volgens het verhaal vertoeft deze jolige oude man de rest van het jaar op de Noordpool, waar hij zich met behulp van een leger elfjes klaarmaakt voor de volgende kerst. In Nederland heeft de kerstman veel concurrentie van Sinterklaas, die hier al veel langer de cadeautjesman is onder kinderen. Het gerucht gaat dat de Goedheiligman zelfs model heeft gestaan voor de moderne Amerikaanse kerstman. Maar als je toch vindt dat bij zo’n mooie tijd als kerst ook een mooi cadeau hoort, een groot of klein cadeau, bij Cadeau.nl vind je een kerstcadeau voor iedereen!